Vyhledávání


Kontakt

Penzion *TARO*
V Zahradách 363
Světice u Říčan
Praha východ

+420 603 113 771

E-mail: info@penziontaro.cz

Slavíme svátek Samhain 31.10.2010

31.10.2010 18:00

Vaši účast, prosím, potvrďte na info@penziontaro.cz.

Tento svátek bývá nazýván též Samana, Samhuin nebo Samoinos. V anglicky mluvících zemích je nejčastěji znám a oslavován jako Halloween, u nás předvečer Všech svatých nebo Památka zesnulých připadající na 2. listopadu.
Svátek bývá nejčastěji spojován s oranžovou barvou, případně černou. Pokud je oslavován ve vysvěceném kruhu, je možné použít k jeho ozdobení různé dekorace související s tímto ročním obdobím. Tradičně se používají různé podzimní květiny a borové šišky, ale lze použít i krásně zabarené listí, šípkové plody, žaludy atd. (Není až tak důležité, co je obvyklé, jako spíš to, co skutečně navodí "podzimní náladu" těch, kdo se oslavy zůčastní.)
Většina pohanů považuje Samhain za konec starého a začátek nového roku. Obecný charakter oslav "začátek nového - konec starého" je při oslavách Samhainu ze všech ostatních sabatů nejvýraznější. Některé tradice považují tento čas za smrt boha, který se znovu narodí o zimním slunovratu (svátek Yule). Samhain je obzvlášť vhodná doba k ukončení čehokoliv, např. špatných tendencí, zlozvyků, slabostí apod. Tyto bývají někdy rituálně spalovány v kotli v rámci samotného rituálu.
Čas Samhainu je v povědomí pohanů vnímán jako "čas mezi", kdy je starý rok skončen a nový ještě nezačal a je také velmi vhodnou dobou pro divinaci (věštění). Hranice mezi světem živých a světem mrtvých je v této části kola roku nejtenší, čehož bývá hojně využíváno mezi obyvateli obou oblastí. K rituálům jsou často přizvány i zesnulé osoby z řad předků, aby se mohli v tento jedinečný okamžik setkat se svými živými přáteli nebo potomky.